Publikováno

Jak sázet brambory a maximalizovat úrodu?

Staré české přísloví říká: “Čím hloupější sedlák, tím větší brambory”, v dnešní době už toto ale neplatí a pokud chcete mít kvalitní a zdravé brambory, je nutné dodržovat jejich správnou sadbu.

Nákup a klíčení

Nakupte sadbové brambory – ty seženete ve specializovaných obchodech pro zahrádkáře, bez nich se žádné sázení neobejde.

Pokud už máte sadbové brambory s klíčky připravené, můžete se pustit do sadby. Vypěstovat brambory je vůbec jedna z nejsnadnějších věcí, co se pěstování týče.

  • Bydlení a doplňky
  • Bytový textil
  • Kuchyně a jídelna
  • Prostírání

 

Jak brambory sázet?

 

Hlízy se vysazují do mělkých brázd, které můžete udělat přibližně 70 cm od sebe, tak aby měly dostatek světla a místa k růstu. U raných brambor je můžete dát blíž k sobě. Brambory je ideální sázet, pokud noční teploty neklesají pod 0 stupňů Celsia. Letos je extrémně teplé počasí, takže s výsadbou brambor už můžete začít.

 

Nastýlání trávou

 

Řady lidí používá starou trávu nebo seno a nastýlá ji na brambory. To může mít, kromě výhod(drží vláhu, zatepluje, půda je více vzdušná a kyprá, ale i řadu nepříjemných dopadů(brambory se špatně okopávají, stélka se stává útočištěm různých plžáků, hlodavců a slimáků).

Pokud nakupujete brambory v obchodech, setkali jste se určitě s tvz. varnými typy. Údaje o varném typu, zemi původu a odrůdě brambor jsou povinné. Varný typ Vám říká, jestli se brambory během vaření rozpadne nebo zůstane pevná. Brambory na salát nejsou vhodně na bramborovou kaši. Celkové množství odrůd v EU je přes 1000 různých druhů. Na českých polích dominuje odrůda “Adéla”, která se používá hlavně jako přílohová a salátová a je odolná proti plísním a mechanickému poškození při sběru.

 

Jaké jsou ty jednotlivé typy?

A,B,C, D, A-B, B-C.

Ačko (varný typ A) – je vhodné do salátů a jako příloha. Vaří se ve slupce, která se dá lehce oloupat. Když je uvaříte jsou tuhé a pevné. Nerozpadnou se, aniž když je povaříte trošku déle.

Béčko (varný typ B) – se hodní především jako univerzální příloha. Používá se i do salátů, polévek, gulášů. Trochu moučnatí.

Céčko (varný typ C) – ideální na bramborovou kaši a těsta, ideální také na bramborové placky. Velice lehce se rozsypávají.

Déčko (varný typ D) – to jsou průmyslové brambory.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *