Publikováno

Jak zpracovat rajčata – Dáme vám 3 bezva tipy na jejich uchování

Jste nadšení pěstitelé, a tak ani letos nemohl váš skleník být bez nových sazenic rajčat? První radost z červených plodů se nedá s ničím srovnat. Dokonalá chuť, výrazná vůně – domácí je prostě domácí.

Ovšem nyní, kdy prvotní nadšení už je dávno pryč, nevíte, co s příliš bohatou úrodou rajčat? Sousedi ani přátelé už to nechtějí a vy přece nebudete svá těžce vypěstovaná rajčátka vyhazovat!

Existuje způsob, jak červené plody uchovat – začněte přebytek rajčat nakládat, konzervovat a sušit. V zimě pak, jako když je najdete. 

  • Bydlení a doplňky
  • Bytový textil
  • Kuchyně a jídelna
  • Prostírání

Nakládaná rajčata – recept

1. Kilo zralých rajčátek na nakrájejte na menší kousky – stopky(bubáky) odstraňte.

2. Do budu varu přiveďte dva hrnky octa, 2 hrnky vody, 2 lžíce soli určené k nakládání.

3. 3 stroužky česneku oloupejte a rozpulte.

4. Do každé zavařovací sklenice dejte dvě půlky česneku, 2 plné lžičky cukru a 2 lžičky zavařovacího koření. Pak přidejte rajčata.

5. Do sklenic nalijte připravenou horkou vodu, nechte asi 1 a půl cm volného prostoru nad směsí, odstraňte případnou pěnu. Zavíčkujte a sklenice ponořte do horké vody na cca 15 minut.

6. Po čtvrt hodině vaření sklenice vyndejte, osušte a nechte zchladnout.

Chuťově nejlepší budou rajčata za několik týdnů.

Zavařená rajčata – recept

1. Lžící vyndejte jadřince z 2 kil rajčat a na každý spodek rajčete nožem vykrojte křížek.

2. Rajčata povařte ve vodě po dobu jedné minuty a pak zchlaďte v míse se studenou vodou.

3. Oloupejte, nakrájejte a vložte do hlubší pánve typu wok. Chvíli povařte a poté rajčata přendejte do čistých sklenic.

4. Do každé sklenice pak přidejte 1/4 lžičky kyseliny citrónové nebo 2 lžičky čerstvé šťávy z citrónu. Případnou pěnu seberte lžící a nechte si zhruba 1,5 cm místa nad směsí.

5. Sklenice uzavřete a dejte na 45 minut sterilovat do hrnce s vodou.

Zavařená rajčata vydrží až rok v chladu a temnu. 

Sušená rajčata – recept

1. Předehřejte si troubu na 110 stupňů Celsia.

2. Rozpulte 1 kilo rajčat a v míse promíchejte s olivovým olejem, špetku soli a pepře.

3. Poloviny vyskládejte na plech, řezem nahoru a sušte 10 až 15 hodin.

4. Sušená rajčata můžete naložit do oleje a používat k oblíbeným receptům a pohoštěním.

Doporučujeme k těstovinám nebo do rizota. Sušená rajčaty si vždy rozumí s parmazánem a bazalkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *